De eerste paar dagen

De eerste paar dagen is uw baby eendje erg kwetsbaar. Dit heeft onder andere te maken met:

* in de periode dat uw baby eendje alleen is geweest is hij of zij vrijwel continue op zoek geweest naar zijn of haar moeder. Doorgaans blijven ze dit doen totdat ze erbij neervallen. Hoeveel energie uw baby eendje al verspild heeft is vaak moeilijk te zeggen;
* de nieuwe vreemde leefomgeving kan demotiverend zijn, en ook nog eens zonder moeder;
* de nieuwe leefomgeving heeft niet de natuurlijke elementen & voeding die er normaal gesproken wel is;

Wat moet u doen om het uw gast zo comfortabel mogelijk te maken? Als u ze nog niet heeft gelezen; leest eerst de drie gouden regels.

Piepen

Vooral de eerste periode kan uw baby eendje hard en lang piepen. Logisch: hij of zij roept zijn moeder. In een later stadium als uw baby eendje aan u gewend is zal hij piepen om uw aandacht. Probeer uw eendje warmte te geven (zie hieronder) en zo dus te kalmeren. Overigens is piepen niet ernstig .... dat doen alle baby eendjes ... later gaan ze vanzelf kwaken!

Schoon water

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: schoon water is van levensbelang. Verschoon het water voor uw eendje ook meerdere malen (3-4x minimaal) per dag. Hij wast, drinkt en poept in hetzelfde water dus de kans op infecties is daarom erg groot. Als uw eendje een paar weken oud is heeft hij / zij meer weerstand en dan wordt het allemaal wat soepeler.

Let op: de donsveren van uw baby eendje worden vet gehouden door de moeder eend: hiermee is uw baby eendje in staat om te blijven drijven. Aangezien moeder eend niet in de buurt is laat uw eendje de eerste paar dagen daarom niet zwemmen en geef hem daar ook geen gelegenheid toe.


Uw moeder, tante of oma heeft vast nog wel zo'n tupperware bakje (voor vleeswaren / kaas) liggen. Deze bakjes zijn ruim; niet te diep en bieden voldoende water oppervlakte voor de komende periode.

Voeding

Zoals gezegd: geen brood! Brood aan de eendjes voeren is een of andere Nederlandse goed bedoelde traditie maar die vaak onnodig is en voor baby eendjes zelfs gevaarlijk. Door bruin (volkoren) brood kunnen de darmpjes verstopt raken en door wit brood kunnen ze aan de diarree raken en dan is het binnen een paar uur afgelopen met uw baby eendje!

Kijk op de voeding pagina voor welke voeding u moet zorgen!

Warmte en kooi

Veel warmte krijgt een babyeendje van zijn of haar moeder. Daarnaast is het ook nog eens lekker knus en gezellig onder moeders veren. U bent geen moedereend dus u moet gaan simuleren: zet het baby eendje op een (oude) zachte handdoek en plaats langzaam uw handen over het eendje heen. Met een beetje geluk maakt uw eendje een holletje en zal snel in slaap vallen. Uw eendje heeft het warm en voelt zich veilig; de eerste stap is gezet!

Helaas kunt u niet 24 uur voor moeder eend spelen; u zult uw baby eendje zijn eigen hok moeten geven. Een caviakooi kan prima aan de eisen en wensen van uw nieuwe gast voldoen.

Heeft u geen caviakooij? kijk eens op Marktplaats; er staan er genoeg. Tussen de 10 en 20 euro heeft u er al een.

Let op: de eerste paar dagen is uw baby eendje erg klein en kan zich door de kleinste gaatjes wringen. Ook kan hij erg hoog springen (tot wel 40 cm!).

Als u het goed wilt doen gebruikt u een infrarood lamp. Zo'n infrarood lamp hebben veel mensen nog wel ergens op zolder staan want jaren geleden waren deze lampen populair bij spierpijn etc. dus de kans is groot als u even bij uw tante of oma aanklopt dat ze er een voor u hebben.

Wilt u het perfect doen? Gebruik / koop dan een broedlamp. Deze lijkt op een infrarood lamp maar is doorgaans wat krachtiger en wordt gebruikt voor het uitbroeden van eieren en opvoeden van kuikens. Ideaal en perfect dus. Zo'n lamp koopt u al voor 10 euro bij Conrad.nl (ex.verzendkosten) en het enige wat u dan nog nodig heeft is een warmte houdende fitting + ophanging.

Hang de lamp ongeveer 30-40 cm. boven de bodem van kooi en meet de temperatuur. Rond 30 graden is het prima.